Lägg själv eller
anlita proffs

Läggningen

Vitruvius är ett material som man kan lägga själv, helt utan specialmaskiner eller förkunskaper. Vi skickar i stort sett dagligen ut paket till nya hantverkare och privatpersoner som lägger för första gången, och det är väldigt sällan några problem. 
För er som vill anlita en erfaren läggare så kan vi sammankoppla er med sådan.

1, Primer
Efter att man inspekterat och mätt ytorna så applicerar man på en primer med sand i, detta för att skapa en bra fästgrund. Sanden gör att ytan känns som ett sandpapper och det underlättar läggningen väldigt mycket. utan sanden skulle materialet bara kana med läggningsverktyget.

2, Blanda
Själva betongen består av en pulverdel och en vätskedel (härdaren) som blandas enligt medföljande instruktioner. Pulverdelen är betongen och är i den färgen ni beställt. Härdaren innehåller dels av ett miljövänligt lim och en retarder, som fördröjer härdningen av cementen ca 20timmar. 

3, Läggning
Den blandade massan trycks ut på golvet som en tunnputs eller som att bre smör på en smörgås. Större ytor (+3m2) jämnas till med spackelspade. I och med att man trycker ut betongen mot underlaget så är det lättare att få det jämnt.
Man lägger ut det så jämnt man kan, men det behöver inte vara helt jämnt för man kan korrigera ganska mycket i slipmomenten.

4, Slipning
Efter ca 15 timmar har limmet härdat men inte cementen och det är därför man kan bearbeta betongen med vanligt sandpapper. Det är nu ni bestämmer hur slät och flammig ni vill ha betongen.
Jag brukar först slipa ytan helt slät, där jag byter slippapper på maskinen ganska ofta. Därefter återanvänder jag slippapprena och skapar flammigheten.
Ett slippapper som inte är vasst skapar en bränning/polering på ytan och betong blir mer flammig av det

5, Sealning
Efter slipningen moppas sealern på i 2-3 tunna lager.
När Sealern har torkat kan man vid fylla på med betong  i håligheter eller  om man fått porer och andra skavanker. Dessa "skavanker" slipas och ytbehandlas på samma sätt.

Det medföljer intruktioner mer fler tips och trix och skulle de inte räcka så finns vi en telefonlängd bort